вівторок, 20 грудня 2022 р.

Про результати роботи Школи розвитку ІТ-компетентності НМЦ ПТО у Сумській області у 2022 році


У 2022 р. в рамках Школи розвитку ІТ-компетентності НМЦ ПТО у Сумській області проведено: 5 онлайн-майстер-класів та 3 дистанційні курси, 3 заняття з різними категоріями педагогічних працівників.

В рамках Школи ІТ розроблено 2 авторські програми дистанційних курсів («Використання додатку Google Сlassroom у корпоративному акаунті Google Workspace for Education» та «Використання додатків Google у педагогічній діяльності»). 

Тематика онлайн-майстер-класів стосувалася удосконалення компетентностей щодо створення «живих» інструкцій, інтерактивного контенту, інтерактивних робочих аркушів, візуалізації навчального матеріалу. Розглядалися безкоштовні додатки та програми Google Документи, Giphy, GifCam, Genially, Wizer.me, LiveWorksheets, MindMeister (видано 248 сертифікати). 

Під час онлайн-курсів слухачі опановували компетентності створення електронного портфоліо, створення навчальних ігор в інтернет-додатках, здійснення навчання з використанням дистанційних технологій у додатку Google Сlassroom у системі Google Workspace for Education (на замовлення адміністрації ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу») (видано 46 сертифікатів).

Як результат педагогами ЗП(ПТ)О розроблено:

  • живі інструкції у Google Документах;
  • понад 60 інтерактивних зображень, презентацій, навчальних вікторин та ігор у додатку Genially (https://youtu.be/h5Xr3tRLnWA, https://youtu.be/1Lvmxqh2dIE);
  • більше 50 інтеративних робочих аркушів у додатку Wizer.me (https://youtu.be/9CheJBnJ4Zc);
  • більше 70 інтеративних робочих аркушів у додатку LiveWorksheets (https://youtu.be/qTAIL-1Qw4E);
  • більше 10 сайтів-портфоліо у додатку Google Сайти (https://padlet.com/nmcpto13/Bookmarks); 
  • більше 15 уроків з використанням навчальних ігор, що створені в Інтернет-додатках. 
  • більше 50 ментальних карт для візуалізації навчального матеріалу (https://youtu.be/AZ76xb19IpU). 

Загалом у 2022 році видано 294 сертифікати про успішне навчання за різними формами у Школі розвитку ІТ-компетентності НМЦ ПТО у Сумській області, них:

- викладачам – 149;

- майстрам виробничого навчання – 109;

- директорам, заступникам директорів, методистам – 16;

- іншим педагогічним працівникам (соціальним педагогам, бібліотекарям тощо) – 20.

З метою постійного залучення педагогічних працівників до постійного процесу вдосконалення своїх цифрових навичок активно функціонують навчальні веб-ресурси Школи ІТ: сайт, блог та відеоканал

Крім того педагогічним працівникам постійно надаються консультації щодо створення електронних засобів навчання, використання електронних платформ та додатків. Так, в ДНЗ «Сумський центр ПТО харчових технологій, торгівлі та ресторанного сервісу» розгорнуто систему Google Workspace for Education: призначено адміністратора, створено акаунти педагогів та учнів. Педагоги пройшли спеціально організовано в рамках Школи ІТ навчання. Все це підвищує ефективність використання дистанційних технологій. 
Досвід роботи Школи розвитку ІТ-компетентності презентовано на Всеукраїнському конкурсі для педагогічних працівників закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти на кращий електронний освітній ресурс «Планета ІТ», який проводить Інститут професійної освіти НАПН України. 



Немає коментарів:

Дописати коментар